Naturopatija

Accademia integrativa se priključuje Institutu Alfiega u organizaciji programa obrazovanja NATUROPATA.

Tokom više od deset godina organizovanja KME ukazala se potreba formiranja obrazovanih struka u oblasti alternativnih tretmana, koje bi  se bavile očuvanjem i poboljšanjem kvaliteta života u cilju dobrog zdravlja i blagostanja (wellness i well-being), na osnovu edukacije naturopata.

Cilj nam je da, zajedno sa ALFIEGA Institutom, stvorimo osnov za profesionalizaciju i zasnivanje struke naturopata na osnovu stručne i strukovne edukacije.

STANDARDI ZA OBUKU IZ NATUROPATIJE

Naturopatija, definicija – delatnost koja ističe prevenciju i unapređenje optimalnog zdravlja, korišćenjem terapeutskih metoda i modaliteta koji podstiču proces prirodnog samoisceljivanja –  vis medicatrix naturae

Kako se sve više ljudi okreće komplementarnoj i alternativnoj zdravstvenoj zaštiti da zadovolje svoje različite potrebe, upotreba naturopatskih pristupa nastavlja da bude sve popularnija.

Naturopatija ističe prevenciju, lečenje i unapređenje optimalnog zdravlja kroz upotrebu terapeutskih metoda i modaliteta koji podstiču proces samoisceljivanja – vis medicatrix naturae. Filozofski pristupi u naturopatiji uključuju prevenciju bolesti, podsticanje telu svojstvenih sposobnosti lečenja, prirodni tretman celokupne osobe, ličnu odgovornost za zdravlje, edukaciju pacijenata o načinu života koji unapređuje zdravlje. Naturopatija spaja vekovima staro znanje o prirodnim terapijama i savremena dostignuća u razumevanju zdravlja i ljudskog sistema. Prema tome, naturopatija može da se opiše kao opšta praksa u očuvanju i poboljšanju prirodnog zdravlja (natural health).

Principi naturopatije mogu se sažeti na sledeći način:

  • prvo, ne čini zlo  
  • deluj u zajedništvu sa isceliteljskom moći prirode
  • traži, identifikuj i tretiraj osnovni uzrok bolesti
  • leči celu osobu koristeći individualizovani tretman; holistički pristup radi primene personalizovanog tretmana
  • podučavaj principe zdravog života i preventivne zdravstvene zaštite

Regulisanje naturopatske prakse i sprečavanje praktikovanja od strane nekvalifikovanih praktičara, zahteva  odgovarajući sistem obuke, ispitivanja i licenciranja.

Naturopatski stručnjaci razlikuju dva tipa obuke u zavisnosti od prethodne obuke i kliničkog iskustva polaznika.

TIP I programi obuke namenjeni su onima koji nemaju prethodnu obuku ili iskustvo u oblasti medicine ili zdravstvene zaštite. Oni su osmišljeni tako da stvaraju naturopatske praktičare koji su kvalifikovani za rad kao samostalni praktičari, koji svoje znanje i veštine koriste za očuvanje i poboljšanje kvaliteta života ili kao članovi tima zdravstvene zaštite. Ovaj tip programa obuhvata predmete  osnovnog zdravstvenog obrazovanja, pored usko strukovne edukacije. Kandidati treba da imaju najmanje srednjoškolsko obrazovanje.

TIP II programi obuke namenjeni su onima sa medicinskom ili nekom drugom obukom zdravstvene zaštite (zapadna medicina, stomatologija, farmacija, kiropraksa, osteopatija itd….) koji žele da postanu priznati naturopatski praktičari. Ishodi učenja treba da budu uporedivi sa onima iz programa tipa I.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO-WHO) u Evropskoj uniji ima oko 145 000 lekara dvostruko edukovanih (studije zapadne medicine i neka od metoda tradicionalne/komplementarne/alternativne medicine (TKAM) i oko 160 000 obučenih praktičara, koji nisu zdravstveni radnici, a koji primenjuju neku od ovih metoda.

U Srbiji je formiranje struke naturopata omogućeno Zakonom o obrazovanju odraslih (deo o neformalnom obrazovanju odraslih), pravilnicima, postojanjem šifre za zanimanje naturopata (3230.04).

PLAN I PROGRAM OBRAZOVANJA – u pripremi.